Direct geld voor uw onderpand

070 444 2390
ma t/m vrij 09:00 - 16:30


Wat is toch de betekenis van de 3 gouden bollen?

De behoefte om voor een korte termijn geld te lenen met als onderpand goud of andere kostbaarheden is al duizenden jaren oud. Met opkomst van het geldstelsel waren er omstreeks de 12e eeuw in Lombardije in West-Europa een aantal families die zich bezig hielden met lenen op onderpand.
Deze Noord-Italiaanse geldwisselaars, de Lombarden, verspreiden zich over Europa toen de handel tussen de steden op gang kwam.
Ze reisden mee met handelaren en zakenlieden die van jaarmarkt tot jaarmarkt trokken.
De geldwisselaars hadden een ook kraam, een tafel met een weegschaal en zakken met munten.
Deze tafel, in het italiaans banca werd later banco en zo is het woord bank ontstaan in de betekenis van geldinstelling.
Aangezien de mensen in de vroege middeleeuwen analfabeet waren, gebruikten zakenlieden vaak symbolen om hun activiteiten kenbaar te maken.
Een bekend voorbeeld hiervan is de gaper aan de gevel van een drogist.
Zo gebruikten de geldwisselaars 3 gouden munten als symbool.
Later, toen de geldwisselaars en bankiers een vaste inrichting kregen, zijn de munten veranderd in gouden bollen die ze aan hun gevel konden hangen.
Door de eeuwen heen is op grote schaal gebruik gemaakt van deze vorm van lenen met onderpand.
Het waren zeker niet altijd de armen die hier van gebruik maakten.
In 1338 verpandde koning Edward III zijn juwelen om de oorlog tegen Frankrijk te kunnen financieren. Koning Hendrik V deed hetzelfde terwijl koningin Isabella van Spanje in 1450 enkele van haar kroonjuwelen had verpand om de ontdekkingsreizen van Columbus te kunnen betalen.
Heden ten dage is het verpanden een soepele manier om voor een korte periode snel over contant geld te kunnen beschikken